Uklanjanje pega i fleka laserom

Lasersko uklanjanje pega i fleka

Lasersko uklanjanje pega i fleka u Beogradu
About

Lasersko uklanjanje pega i fleka

Lasersko uklanjanje pega i fleka u Beogradu

Melazma je stecena, simetricna hiperpigmentoza koja se uobicajeno javlja na suncu izlozenim regijama tela i to kod zena srednjih godina. Faktori koji su odgovorni za pojavljivanje melazme su pre svega genetski, fizicki (UV zracenje), trudnoca, hormonska terapija, fototoksicni lekovi i supstance i vaskularni poremecaji u redjim slucajevima.

Histopatoloski, melasma je epidermalna, dermalna ili mesovita hiperpigmentacija. U osnovi poremecaja lezi povecan broj melanocita kao i povecana aktivnost melanogeicnih enzima, sto u sustini predstalja povecanu aktivnost melanocita. Uzimajuci u obzir patogenezu melazme strategija lecenja i korekcije ovog tipa diskoloracije se svodi na smanjenje broja melanocita i smanjenje njihove melanogenetske aktivnosti.

Smeđe mrlje, pege, fleke ili “hiperpigmentacija” su zapravo koncentracija melanina koja se na suncu tokom dugog vremenskog perioda iskazuje na taj način. Melanin je pigment koji daje boju kože i kose, i štiti kožu od štetnih sunčevih zraka, ali i povećana količina melanina često je rezultat smeđih mrlja, takozvanih sunčevih pega i fleka.

Hiperpigmentacija dolazi u mnogim oblicima:
– pigmentacijske fleke
– melasma
– kloasma
– tamne mrlje
– tragovi od starenja
– ožiljci od akni
– pege
– sunčeve pege
– fleke od sunca

Hiperpigmentacija ne predstavlja zdravstveni problem, već estetski. Kako se javlja na izloženim delovima tela (lice, vrat, ruke), tako je znakove hiperpigmentacije teško sakriti.

Lasersko sunčevih i staračkih uklanjanje pega i fleka vrši se neablativnim laseri.

Ablativne metode se koriste u tezim i rezistentnijim oblicima melasme, dok je upotreba ND YAG lasera i SHR lasera rutinska i praćena vrlo malim brojem komplikacija i neželjenih efekata. Zbog toga svaki tretman uklanjanja sunčevih i staračkih uklanjanje pega i fleka treba zapoceti ND YAG laserom ili SHR laserom.

Sve metode tretmana melasme se baziraju na istom principu, a to je smanjenje broja melanacita i smanjenje njihove aktivnosti. U tom smislu, pored fizickih metoda tretiranja melasme treba sprovesti i odredjene promene u zivotnim navikama. Pre svega obratiti paznju na izlozenost suncu, koristiti kreme sa visokim zastitnim faktorom protiv UV zracenja, izbegavati upotrebu hormonskih preparata i lekova koji interaguju sa svetlosnom energijom

Upozorenja

Pročitajte ko ne sme da radi tretmane i ostale važne napomene!

About